Etusivu Kysymyksiä ja
vastauksia
Infrasauna
nykyiseen
saunaan
Infrasauna
kuivaan tai
pieneen tilaan
Infrasauna uudis-
ja saneeraus-
kohteisiin
Infrapuna-
höyrykaappi ja
suihku
Porealtaat
ulkotilaan
Yhteystiedot

Mikä on infrasauna?


Infrasauna (Infrapunasauna), terveyssauna sopii kerrostaloon, omakotitaloon, vanhusten palvelutaloihin, kuntokeskuksiin, hotelleihin.
Voit hankkia infrasaunan olemassa olevaan kiuassaunaan - saat kaksi saunatoimintoa samaan tilaan - tai vapaavalinteisesti myös mihin tahansa kuivaan tilaan.
Infrasaunan voit tehdä vanhaan tai uuteen saunaan

Infrasauna on terveyttä edistävä, rentouttava saunakeidas. Infrasaunan lämpö on luonnollista kuin auringon lähettämä lämpö. Syvälämpöelementistä tuleva lämpö imeytyy saunojan kudoksiin ja aiheuttaa hikoilua.

Onko infralämpö vaarallista?


Infrapunasaunan lämpö on samantapaista kuin auringon lähettämä lämpö, mutta ilman ultraviolettisäteitä. Se on myös samaa kuin kehomme tuottama lämpö esim. liikunnan seurauksena. Pitkäsäteinen infrapuna menee syvälle kehoon ja muuttuu valoenergiasta lämpöenergiaksi. Lämpövaikutus avaa hiussuonet ja lisää ääreisverenkiertoa, jolloin se on hyvä myös diabeetikoille.

Minne Infrasauna kannattaa hankkia?


Infrasauna, terveyssauna sopii kerrostaloon, omakotitaloon, vanhusten palvelutaloihin, kuntokeskuksiin, hotelleihin.
Voit hankkia infrasaunan olemassa olevaan kiuassaunaan tai vapaavalinteisesti myös mihin tahansa kuivaan tilaan, jolloin ei tarvita rakennuslupia.

Miten toteutan infrapunasaunan?


Voit rakentaa infrapunasaunan nykyiseen kiuassaunaasi, uuteen rakenteilla olevaan saunaan, saneerattavaan saunaan tai mikä parasta myös mihin tahansa kuivaan tilaan, esim. vaatehuoneeseen.

Kenelle infrasauna sopii?


  • Arjen virkistyskeinoksi kaikille
  • Urheilijoille
  • Laihduttajille
  • Liikuntavammaisille

Kenelle infrasauna ei sovi?


  • Mikäli olette sairas tai epätietoinen terveydentilastanne tai käytätte lääkitystä , neuvotelkaa lääkärin kanssa.
  • Mikäli teille on asennettu sydämen tahdistin, metallilevyjä, tekoniveliä tai muita kirurgisia implantaatteja (esim: silikoni) on infrasaunan (infrapunasauna)
    käytöstä neuvoteltava lääkärin kanssa.

Infrasaunan edut - infrapunasaunan terveysvaikutukset?


Infrapunalämpön vaikutusta voi verrata liikuntaan. Verenkierto ja sydämen lyönti vilkastuu. Keho tuottaa hikeä ja polttaa kaloreita.
Saunomisen alussa terveellinen syvälämpö alkaa hyväillä saunojia jo 5-10 minuutin kuluessa. Aluksi hikeä saa odottaa noin vartin verran ja sitten, kun kehon lämpötila on noussut 38,5 asteeseen, alkaa verraten voimakas hikoilu. Tämä poistaa tehokkaasti myrkkyjä kehosta ja panee aineenvaihdunnan liikkeelle. Hikoilu voi olla jopa 3-4 kertaa voimakkaampaa kuin perinteisessä löylysaunassa.

Infrapunsauna sopii perinteistä saunaa paremmin matalan lämpötilan ansiosta sydän- ja verisuonipotilaille sekä hengityselinsairauksista kärsiville.

Infrasaunan terveysvaikutukset - kirjallisuutta ja lähteet


Saunaterapian vaikutukset myrkkyjen poistumiseen kehosta (pdf) >>
infrasaunan (infrapunasauna) terveysvaikutukset (pdf) >>

Pyydä infrapunasauna-tarjous tästä helposti. >>

Infrasaunan terveysvaikutukset -
kirjallisuutta ja lähteet

Saunaterapian vaikutukset
myrkkyjen poistumiseen kehosta (pdf) >>

Infrasaunan (Infrapunasauna)
terveysvaikutukset (pdf) >>

Väsymätön hieroja jaksaa työskennellä.

Kokeile infrasaunaa tai ulkoporeallasta soita ja sovi ajankohta >>Työterveyslääkäri, rakennusbiologi Seppo Kinnunen

Ulkoporeallas - sen käyttö ja hoito


Ulkoporeallas on helppo ja vaivaton käyttää. Ne ovat aina kylpyvalmiita ja vesi on ihanan lämmintä. Niiden hoitaminen on myös vaivatonta. Altaasen tarkoitettu hoitoaine lisätään vain kerran viikossa ja veden vaihtoväli saattaa olla jopa puoli vuotta. Ulkoporeallas sisältää automaattisen veden suodatusjärjestelmän.

Rentouttavat poreltaat Aila Kentala

Väsymätön hieroja jaksaa työskennellä.

Miksi ulkoporeallas auttaa arjessa?


Vesi on vanhin voitehista. Voit itse todeta sanonnan paikkansapitävyyden. Kun ulkoporeallas on omalla pihallasi tai terassilla, voit vaivatta nauttia vaikka joka päivä kotikylpylästäsi, sen ihanista hierovista poreista ja lämpöisestä rentouttavasta tunteesta.


Ulkoporealtaassa kylpeminen paranaa verenkiertoa


Porealtaan lämmin vesi laajentaa verisuonia, joka puolestaan parantaa verenkiertoa. Tämä on oikeastaan perusta sille, miksi porealtaassa vietetty aika on hyväksi kaikille.

Ulkoporealtaan lämpöinen kylpy lieventää kipua


Ulkoporealtaasta saat apua kroonisiin tai tapaturmista aiheutuneisiin luustokipuihin, veden noste auttaa lievittämään painetta näillä alueilla. Esim. selkäkipu helpottaa usein, kun saadaan selkärangalta paine pois, ja lämmin vesi aktivoi ”hyvän olon” välittäjäaineiden liikehdintää. Tätä voidaan vielä tehostaa säädettävillä poreilla ja ergonomisilla istuimilla porealtaassa.

Ulkoporeallas edistää luonnollista puhdistautumista


Ulkoporealtaat ovat kuumia. Kehomme tekee jatkuvasti töitä sisäisen lämpötilamme neutralisoimiseksi. Näin ollen kuumassa altaassa luonnollinen jäähdytysjärjestelmämme – hikoilu – huuhtoo pois toksiineja eli myrkkyjä ja muita ei-toivottuja aineita, joita elimistöömme kerääntyy. Tämä ei kuitenkaan poista liikunnan tarvetta, mutta se on erittäin tehokas ja luonnollinen tapa huolehtia omasta kehostamme.

Ulkoporeallas rentouttaa


Ulkoporeallas tulisi olla osa jokapäiväistä elämäämme. Arjen pienet vastoinkäymiset aiheuttavat stressiä joka päivä ja ulkoporeallas tarjoaa ihanteellisen levähdystauon.


Miksi valitsen ulkoporealtaan kylpytynnyrin sijaan


Kylpytynnyri on yleensä edullisempi hankinta kuin ulkoporeallas. Kuitenkin paljun käyttö- ja hoitotoimenpiteet ovat työläämpiä, koska vettä on vaihdettava usein ja lämmitykseen kuluu aikaa ja sen puhdistaminen on haastavaa ja aikaavievää.

Ulkoporeallas on mahdollista pitää aina kylpyvalmiina. Sen hoito ja käyttö on vaivatonta ja nopeaa. Nykyisiin ulkoporeallasratkaisut  ovat nykyaikaisia ja vaivattomia, eikä vanhanaikaisia ja hankalia kloori -tai ph -kemikaaleja altaan ylläpitoon välttämättä tarvita.
Asiantumuksella hankitun porealtaan omistaja saa nauttia puhtaista ja lämpimistä kylvyistä ja hierontaominaisuuksista pienellä vaivalla ympäri vuoden.

Ulkoporealtaan talvikäyttö ja sähkönkulutus


Ulkoporealtaat pitävät veden ohjauspaneelista asettamassasi lämpötilassa, vuoden ympäri. Lämpötilaa voidaan nostaa aina +40-asteeseen.
Lisävarusteena lähes kaikille poreallasmalleille on saatavilla erityisen paksu lämpökansi, joka eristää vielä altaan vakiokanttakin paremmin. Terassiin upotetuille porealtaille suosittelemme ehdottomasti erityispaksua lämpökantta.
Kannattaa valita energiatehokas allas. Se suodattaa vettä päivittäin ja suodatuksen vaatimassa sähkönkulutuksessa on suuria eroja eri allasvalmistajien välillä. Esimerkiksi Wellis-ulkoporealtaat käyttävät useissa malleissaan erillistä suodatinpumppua, jonka kulutus on ainoastaan 0,1 kwh/tunti. Mikäli allas puhdistuu esimerkiksi kahdeksan tuntia vuorokaudessa, Wellis kuluttaa suodatukseen 292 kw/h vuodessa.

Millainen on ihanteellinen veden lämpötila ulkoporealtaassa?


Ihanteellinen lämpötila on +37–38 astetta.

Ulkoporeallas - kuinka paljon se painaa?


Ulkoporealtaiden kuivapaino on yleensä 300–400 kg.

Ulkoporeallas - kuinka paljon sinne menee vettä?


Ulkoporealtaasta riippuen sinne täytetään vettä noin 1100–1600 litraa.

Ulkoporeallas - minkälaisen perustan se vaatii?


Ulkoporealtaasta perustan on oltava tasainen ja routimaton. Laadukkaat altaat eivät vaadi betoniperustaa, sillä niissä on tukeva rakenne itsessään ja lisäksi kestävä pohja. Yleisimpiä perustamistapoja ovat kuitenkin terassi, betonilaatta tai laatoitus.

Ulkoporealtaan hoitominen, mitä se vaatii?


Ulkoporealtaassa on suodatin, jonka läpi vesi suodattuu automaattisesti päivittäin. Se poistaa tehokkaasti likaa vedestä. Suodattimien lisäksi altaaseen lisätään käytön mukaan kemikaaleja – aivan kuten uima-altaisiinkin. Yleisin allaskemikaali on kloori, mutta jos kärsit herkästä ihosta tai kloorin tuoksu on liian voimakas, on saatavilla myös kloorivapaita kemikaaleja.
Suodattimet tulee vaihtaa 3–4 kuukauden välein, ja altaan vesi vaihdetaan 2–3 kertaa vuodessa riippuen altaan käyttötiheydestä. Altaasta riippuen vesimäärä on yleensä 1100–1600 litraa.


Kuinka kallista on ulkoporealtaan lämpimänä pitäminen


Energiankulutus kannattaa ottaa huomioon allasta valitessa. Halvimmissa altaissa on yleensä huonompi erisltys. Eristyksen kanssa ei kannata säästää täällä pohjoisissa maissa. Kun allas on eristetty oikealla tekniikalla ja riittävän hyvin, sen käyttökustannukset ovat noin 30–35 euroa kuukaudessa. Kun eristäminen on laadukkaasti tehty, voidaan altaan lämpötila pitää jatkuvasti kylpyvalmiudessa, eli n. yhdellä eurolla per päivä saat pidettyä altaan lämpimänä.


Ulkoporeallas - tarvitsevatko altaanne voimavirtaa?


Kyllä ja ei. Pääasiassa tavallinen vikavirtasuojattu ulkopistorasia riittää. Jotkin altaat toimivat jopa 10A sulakkeella, osa 16A. Tehokkaammat altaat käyttävät mielellään 3x16A ja kaikki swim-altaat tarvitsevat minimissään 3x16A. Kysy mallikohtaiset tarkat tiedot asiakaspalvelusta. Suodatus/lepotilassa sähkönkulutus ei ole suurempi ns. voimavirta-altailla.

Ulkoporeallas - mikä on puurungon ja synteettisen rungon ero?


Suurimmat ulkoporeallasvalmistajat käyttävät puu- ja synteettistä runkoa. Suurin osa allastehtaista käyttävät puuta, koska se on helposti työstettävä, kestävä ja lämmin materiaali. Kyseisten etujen takia Suomessa on käytetty puuta talojen valmistukseen jo vuosisatoja. Alumiinirunkoa käyttävät lähinnä tehtaat, joilla on historia sisäporealtaiden valmistuksessa. Alumiinirungon suurin heikkous on ns. kylmäsillat

Ulkoporeallas - miten vertailen eri altaiden tehoja?


Ilmoitamme pumppujen tehot kansainvälisten standardien mukaan kilowatteina. Monet myyjät ilmoittavat USA:n sähköjärjestelmien mukaisissa hevosvoimissa, mikä saattaa harhauttaa kuluttajaa. Mieluummin kuin pumpputehoon, kiinnitä huomio hierontasuuttimien laatuun ja hierontakokonaisuuteen.

Ulkoporealtaan asennus


Altaan alustan tulee olla tasainen ja kestää ulkoporealtaan paino vesineen ja kylpijöineen. Pienimmät ulkoporealtaat painavat vesineen noin tuhat, keskikokoiset noin kaksituhatta kiloa. Suurimmat altaat, ulkoporealtaan ja uima-altaan yhdistelmät eli swim-ulkoporealtaat painavat noin kahdeksan tuhatta kiloa vesineen. Ulkoporeallas ei tarvitse erillistä vesiliitäntää, sillä allas täytetään puutarhaletkulla. Vesi lämpenee automaattisesti ohjauspaneelista asettamaasi lämpötilaan. Tyhjennystä varten altaassa on oma tyhjennysventtiili.
Altaan voi upottaa esimerkiksi terassiin.  Tällöin jo asennusvaiheessa tulee huomioida myös altaan huoltoluukulle pääsy.
Minkä tahansa ulkoporealtaan voi tietenkin asentaa myös rakennuksen sisätiloihin. Kysy meiltä lisätietoja ja vinkkejä altaan asennuksesta ja ympäristöstä.

Pitääkö ulkoporelataassa laittaa pipo päähän kylvettäessä?


Talvella suositellaan pipon käyttämistä, mutta jokainen löytää itselleen sopivan tavan ja ajan. Ihanteellinen kylpyaika on noin 20 minuuttia kerrallaan.


Pitääkö käydä suihkussa ennen ulkoporealtaaseen menemisä?


Kannattaa siis ottaa tavaksi mennä altaaseen aina suihkun kautta, peseytymätön ihminen likaa vettä 300 kertaa enemmän kuin peseytynyt.


Kysy lisää tai varaa kokeiluaika infrasaunaa tai ulkoporeallasta varten soita ja sovi ajankohta >>


   
Ihan oma kylpyläsi, Puh. 045 6701629, , Kuoppanotkonkatu 2 D, 35800 Mänttä